Δ. Φαφαλιός: Άμεσος εμβολιασμός των ναυτικών στην χώρα καταγωγής τους
Οι ναυτικοί για ακόμα μία φορά είναι τα θύματα της έλλειψης προσοχής και της έκφρασης κοινού λόγου από ηγέτες, κυβερνήσεις και τη ναυτιλιακή κοινότητα η οποία έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τρέχουσας κρίσης αλλαγής πληρωμάτων.
Το πρόβλημα του εμβολιασμού που αντιμετωπίζει η βιομηχανία αρχίζει να πλήττει τον τομέα του ξηρού φορτίου χύδην, σύμφωνα με την INTERCARGO.
Ο πρόεδρος της INTERCARGO κ. Δημήτρης Φαφαλιός δήλωσε πως υπάρχουν λιμάνια που επιθυμούν όλο το πλήρωμα σε ένα πλοίο να εμβολιαστεί ως προϋπόθεση για την είσοδο του στο λιμάνι, και μάλιστα να επιμένει σε μια συγκεκριμένη εταιρία εμβολίου. Αυτό είναι φυσικά ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη βιομηχανία στο σύνολό της, όταν εξετάζουμε το υψηλό ποσοστό των ναυτικών που προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε κανένα εμβόλιο.
Ωστόσο, – συνεχίζει ο κ, Φαφαλιός – ο τομέας του ξηρού φορτίου χύδην φέρει το βάρος αυτής της αβεβαιότητας λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων του. Οι χύδην μεταφορές συνήθως λειτουργούν περισσότερο με το καθεστώς “tramp trading call” σε πολλά λιμάνια και βρίσκονται στο έλεος της εθνικής πολιτικής εμβολιασμού, που ισχύει για το εκάστοτε λιμάνι.
Ενώ τα μάτια του κόσμου ήταν στραμμένα στην κατάσταση στο κανάλι του Σουέζ, μια πολύ πραγματική κρίση ξεδιπλώθηκε πίσω από τα παρασκήνια, χωρίς να υποπέσει στην προσοχή των παγκόσμιων media.
Οι προσπάθειες του ΟΗΕ, του ΙΜΟ και των λοιπών ναυτιλιακών οργανισμών παγκοσμίως, πρέπει να διαπεράσουν όχι μόνο κάθε τομέα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, αλλά επιπλέον απαιτείται επείγουσα δράση εκτός της θαλάσσιας επιρροής από όλους τους κυβερνητικούς ηγέτες στο υψηλότερο επίπεδο.
Ο συντονισμός ενός παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμού για τους ναυτικούς υπό την αιγίδα του ΠΟΥ και η διάθεση εγκεκριμένων από τον ΠΟΥ εμβολιασμών στους ναυτικούς στη χώρα καταγωγής τους είναι επείγουσα προτεραιότητα.
Επιπλέον, οι καθολικές δεσμεύσεις για συλλογική δράση είναι επιτακτικές για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στη θάλασσα με την αλλαγή των πληρωμάτων αλλά και για να διατηρηθεί το παγκόσμιο εμπόριο σε κίνηση, καταλήγει ο κ. Φαφαλιός.
Οι εταιρείες μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην είναι οι άξονες της διεθνούς ναυτιλίας, παρέχοντας βασικά αγαθά και εξυπηρετούν τις ανάγκες του κόσμου για τη διατήρηση της ζωής και της ευημερίας. Στον τομέα των χύδην μεταφορέων, υπάρχουν σχεδόν 12.000 πλοία που απασχολούν πάνω από 300.000 ναυτικούς παγκοσμίως, πλοία τα οποία προσεγγίζουν σε περισσότερα από 1.500 λιμάνια σε όλο τον κόσμο σε μη τακτικά ταξίδια (τραμπ) ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.
Η INTERCARGO συμφωνεί και μεταφέρει σε ευρώ κοινό, τις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ κ. Kitack Lim ότι τα ζητήματα σχετικά με τον εμβολιασμό πρέπει να επιλυθούν και ότι η κρίση αλλαγής πληρωμάτων δεν έχει τελειώσει.
Επίσης, οι επικεφαλής πέντε Οργανώσεων του ΟΗΕ ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στους εργαζόμενους στις θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές για τον εμβολιασμό COVID-19, δεδομένου του βασικού τους ρόλου στην υποστήριξη του παγκόσμιου εμπορίου και της κινητικότητας, που είναι απαραίτητος για μια βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη.
Ενώ ο αριθμός των ναυτικών που απαιτούν επαναπατρισμό μετά την ολοκλήρωση των συμβάσεών τους έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 200.000 ναυτικοί που περιμένουν να επιστρέψουν στα σπίτια και τις οικογένειές τους.
Νίκος Κ. Δούκας