January 19, 2025

ΙΜΟ: Μείωση των εκπομπών άνθρακα στα πλοία κατά 11% έως το 2026

0
containership_pixabay

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) υιοθετεί βασικά υποχρεωτικά μέτρα για τη μείωση του άνθρακα στα πλοία. Επίσης, καθιερώνει σύστημα αξιολόγησης πλοίων.

Νέα υποχρεωτικά μέτρα για τη μείωση του άνθρακα στην διεθνή ναυτιλία έχουν υιοθετηθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), ορίζοντας τη ναυτιλία σε μια πορεία για την επίτευξη των στόχων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου που καθορίστηκαν στην αρχική στρατηγική του ΙΜΟ του 2018.

Η Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ (MEPC 76), που συνήλθε σε τηλεδιάσκεψη από τις 10 έως τις 17 Ιουνίου 2021, ενέκρινε τροποποιήσεις της Διεθνούς Σύμβασης για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία (MARPOL) στο Παράρτημα VI που θα απαιτήσουν από τα πλοία να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τους. Αυτές οι τροποποιήσεις συνδυάζουν τεχνικές και επιχειρησιακές προσεγγίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων, παρέχοντας επίσης σημαντικά δομικά στοιχεία για μελλοντικά μέτρα μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.

Τα νέα μέτρα θα απαιτήσουν από όλα τα πλοία να υπολογίσουν τον υπάρχοντα δείκτη ενεργειακής απόδοσης (EEXI) ακολουθώντας τεχνικά μέσα για να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση και να καθορίσουν τον ετήσιο δείκτη έντασης άνθρακα (CII). Η ένταση του άνθρακα συνδέει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με την ποσότητα του φορτίου που μεταφέρεται στην απόσταση που διανύθηκε.

Τα πλοία θα έχουν βαθμολογία ενεργειακής απόδοσης (A, B, C, D, E – όπου το A είναι το καλύτερο). Οι διοικήσεις, οι λιμενικές αρχές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, κατά περίπτωση, ενθαρρύνονται να παρέχουν κίνητρα σε πλοία που χαρακτηρίζονται ως Α ή Β, στέλνοντας επίσης ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ένα πλοίο με βαθμολογία D για τρία συνεχόμενα χρόνια, ή Ε, απαιτείται να υποβάλει ένα διορθωτικό σχέδιο δράσης, για να δείξει πώς θα επιτευχθεί ο απαιτούμενος δείκτης (C ή παραπάνω).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Κιτάκ Λιμ δήλωσε ότι η υιοθέτηση των νέων μέτρων θα βασιστεί στα προηγούμενα υποχρεωτικά μέτρα ενεργειακής απόδοσης του ΙΜΟ, για να οδηγήσει τη ναυτιλία στο σωστό δρόμο προς την απαλλαγή από τον άνθρακα.

“Η πορεία προς τον αποκαρβονισμό είναι ένας μακρύς, αλλά και ένας κοινός δρόμος στον οποίο πρέπει να σκεφτούμε και να σεβαστούμε τις απόψεις του άλλου. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο από την αρχή του ταξιδιού μας”, είπε ο κ. Lim.

Οι τροποποιήσεις του παραρτήματος VI της MARPOL (εγκρίθηκαν σε ενοποιημένο αναθεωρημένο παράρτημα VI) αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2022, με τις απαιτήσεις πιστοποίησης EEXI και CII να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη ετήσια έκθεση θα ολοκληρωθεί το 2023, με την πρώτη βαθμολογία που
δόθηκε το 2024.

Μια ρήτρα επανεξέτασης απαιτεί από τον ΙΜΟ να επανεξετάσει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των απαιτήσεων CII και EEXI, το αργότερο έως την 1η Ιανουαρίου 2026 και, εάν είναι απαραίτητο, να αναπτύξει και να εγκρίνει περαιτέρω τροποποιήσεις.

Το παράρτημα VI της MARPOL διαθέτει 100 συμβαλλόμενα κράτη, τα οποία μεταξύ τους αντιπροσωπεύουν το 96,65% της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας ως προς την χωρητικότητα.

Η MEPC ενέκρινε επίσης ένα σχέδιο εργασίας για την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την αρχική στρατηγική του ΙΜΟ για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία.

Παράλληλα με τις τροπολογίες της MARPOL, η MEPC ενέκρινε σχετικές κατευθυντήριες γραμμές για την υποστήριξη της εφαρμογής των τροποποιήσεων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν τις κατευθυντήριες γραμμές του 2021 σχετικά με τους λειτουργικούς παράγοντες μείωσης της έντασης άνθρακα σε σχέση με τις γραμμές αναφοράς (κατευθυντήριες γραμμές του παράγοντα μείωσης CII, G3). Αυτό περιλαμβάνει τον απαιτούμενο συντελεστή μείωσης (Z), ο οποίος καθορίζεται σε ποσοστό, σε σχέση με το 2019, του 11% έως το 2026. Αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω μετά την ημερομηνία αυτή, λαμβάνοντας υπόψη την αναθεώρηση του μέτρου και τις τελευταίες αναφορές για το κλίμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *