February 4, 2025

Νέα πρόταση του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου για τις εκπομπές ρύπων

0
cargo_ship_pixabay

Η πρόταση εκφράζει την διεθνή ναυτιλία και έρχεται σε αντίθεση με το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Tο Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), υπέβαλε μια ολοκληρωμένη πρόταση για παγκόσμια εισφορά για τις εκπομπές άνθρακα από τα πλοία και ίσως αυτό δημιουργήσει την απαρχή των συζητήσεων για ολόκληρο τον βιομηχανικό κλάδο.

Το ICS, το οποίο αντιπροσωπεύει τις εθνικές ενώσεις εφοπλιστών παγκοσμίως και πάνω από το 80% του εμπορικού στόλου, υπέβαλε πρόταση στον ΟΗΕ την προηγούμενη Παρασκευή, ζητώντας ένα διεθνώς αποδεκτό μέτρο που να βασίζεται στην αγορά για να επιταχύνει την απορρόφηση και την ανάπτυξη καυσίμων μηδενικού άνθρακα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που παραδόθηκαν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), το ρυθμιστικό όργανο του ΟΗΕ για τη ναυτιλία, η εισφορά θα βασίζεται σε υποχρεωτικές συνεισφορές πλοίων που εμπορεύονται παγκοσμίως, άνω των 5.000 μεικτών τόνων, για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπεται. Τα χρήματα θα διατεθούν σε ένα «IMO Climate Fund» το οποίο, θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της υποδομής ανεφοδιασμού που απαιτείται σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο για την προμήθεια καυσίμων όπως υδρογόνο και αμμωνία , διασφαλίζοντας τη συνέπεια στην πράσινη μετάβαση του κλάδου τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η ναυτιλία είναι υπεύθυνη για περίπου το 2% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα και ο ΙΜΟ έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για επείγουσες ενέργειες για την απανθρακοποίηση. Η βιομηχανία είναι απελπισμένη να δει πλοία μηδενικού άνθρακα να μεταφέρονται στο νερό από τα ναυπηγεία μέχρι το 2030. Η εισφορά άνθρακα προορίζεται να επιταχύνει τη δημιουργία μιας αγοράς που καθιστά βιώσιμη τη ναυτιλία μηδενικών εκπομπών.

Το Ταμείο θα υπολογίζει τις εισφορές για το κλίμα που θα πραγματοποιούν τα πλοία, θα εισπράττει τις εισφορές και θα αποδεικνύει ότι έχουν πραγματοποιηθεί. Το ICS ελπίζει ότι θα υποστηρίξει επίσης νέες υποδομές ανεφοδιασμού, έτσι ώστε τα νέα καύσιμα, όταν αναπτυχθούν, να είναι διαθέσιμα παγκοσμίως και από όσο το δυνατόν περισσότερα λιμάνια.

Για να ελαχιστοποιηθεί κάθε επιβάρυνση για τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και να διασφαλιστεί η ταχεία καθιέρωση της εισφοράς άνθρακα, προτείνεται να χρησιμοποιηθεί το πλαίσιο μηχανισμού που έχει ήδη προταθεί από τις κυβρνήσεις για ένα ξεχωριστό ταμείο Έρευνας & Ανάπτρυξης ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών μηδενικού άνθρακα, το οποίο ο IMO έχει προγραμματίσει να εγκρίνει σε μια κρίσιμη συνάντηση τον Νοέμβριο αμέσως μετά το COP 26.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *