Ιδρύθηκε η Antipollution Egypt Company για συλλογή αποβλήτων στην Διώρυγα του Σουέζ
Παρουσία της Α.Ε. του Πρωθυπουργού της Αιγύπτου Dr. Mostafa Madbouly υπεγράφη συμφωνία μετόχων μεταξύ της Αρχής της Διώρυγας Σουέζ, του ελληνικού ομίλου εταιρειών V (στον οποίο ανήκει η ελληνική εταιρεία Antipollution) και του Αιγυπτιώτη-Ελληνα επιχειρηματία Eric Adam.
Σκοπός η ίδρυση της “Antipollution Egypt Company”, μιας νέας ανώνυμης εταιρείας για τη συλλογή και ανακύκλωση στερεών και υγρών αποβλήτων, παρουσία του Ναυάρχου Ossama Rabiee, Προέδρου της Αρχής της Διώρυγας Σουέζ, της Dr. Yasmine Fouad, Υπουργού Περιβάλλοντος, του Eng. Tarek El Molla, Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, του κ. Walid Gamal El Din, Προέδρου της SCZone, και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο.
Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν την ίδρυση αιγυπτιακής ανώνυμης εταιρείας σε συνεργασία μεταξύ της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ που εκπροσωπείται από την Canal Rope Company, την Suez Shipyard Company (δύο από τις συνδεδεμένες εταιρείες SCA), τον ελληνικό όμιλο εταιρειών V (στον οποίο ανήκει η ελληνική εταιρεία Antipollution) και τον Αιγυπτιώτη-Έλληνα επιχειρηματία Eric Adam- με στόχο την προσθήκη μιας νέας υπηρεσίας στο φάσμα των υπηρεσιών εφοδιασμού που παρέχονται στα πλοία που διέρχονται από τη Διώρυγα σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα.
Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου, επιβεβαίωσε ότι η νέα σύμπραξη παρέχει νέες υλικοτεχνικές υπηρεσίες για τα πλοία που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία θεωρείται σημαντική προσθήκη που υποστηρίζει την ανάπτυξη του συστήματος παροχής υπηρεσιών ναυτικής εφοδιαστικής, μεγιστοποιεί το όφελος από την πορεία ναυσιπλοΐας της Διώρυγας του Σουέζ και της γύρω περιοχής και ενσωματώνεται στις προσπάθειες του αιγυπτιακού κράτους να στηρίξει την οικονομία προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις και παρέχοντας ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους.
Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η υπηρεσία συλλογής και ανακύκλωσης στερεών και υγρών αποβλήτων ενισχύει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην τοπική ανάπτυξη βιομηχανιών και δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης, και είναι επίσης αποτέλεσμα της στρατηγικής που υιοθέτησε η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της έννοιας της “Γαλάζιας Οικονομίας”.
Από την πλευρά του, ο ναύαρχος Ossama Rabiee, πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας Σουέζ, επιβεβαίωσε ότι η Διώρυγα Σουέζ προχωρά στην εφαρμογή μιας φιλόδοξης στρατηγικής για τη διαφοροποίηση των εισοδηματικών της ροών και τη μεγιστοποίηση του οφέλους των περιουσιακών της στοιχείων και των συνδεδεμένων εταιρειών της μέσω του προσανατολισμού της προς την προσθήκη νέων δραστηριοτήτων και τη διεύρυνση των συνεργασιών που επιτρέπουν την ανταλλαγή εμπειριών, τη μεταφορά προηγμένης τεχνολογίας, την επίτευξη της ολοκλήρωσης και την τήρηση των απαιτήσεων της αγοράς και των αναπτυξιακών αναγκών.
O κ. Βύρων Βασιλειάδης, πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών V, στον οποίο ανήκει η ελληνική εταιρεία “Antipollution”, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, τονίζοντας ότι η συνεργασία αυτή αντιπροσωπεύει μια νέα εποχή στην ιστορία των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου σε ένα νέο πεδίο που σχετίζεται με την επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την επένδυση αυτής της συνεργασίας για τη διατήρηση της ηγετικής θέσης της Διώρυγας του Σουέζ στον τομέα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, πέραν της επίτευξης ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα, και την εξασφάλιση της ασφαλούς διάθεσης των αποβλήτων.
Ο Αιγυπτιώτης-Έλληνας επιχειρηματίας Eric Adam, επιβεβαίωσε ότι η νέα εταιρεία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Διώρυγας του Σουέζ για να ενσαρκώσει μια συνεργασία όχι μόνο σε επίπεδο εταιρειών ή θεσμών, αλλά μάλλον μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, εκφράζοντας την προσδοκία του για το τι θα προκύψει από τη συνεργασία αυτή με τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας μέσω της έναρξης της υπηρεσίας συλλογής στερεών και υγρών αποβλήτων για πρώτη φορά στη Διώρυγα του Σουέζ.