Ταμείο Ναυτιλιακής Αειφορίας προτείνει το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο
Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, ανακοίνωσε προτάσεις για την επιτάχυνση της μετάβασης του ναυτιλιακού τομέα στο καθαρό μηδέν, ανταμείβοντας οικονομικά τα πλοία και τους παραγωγούς ενέργειας που επενδύουν σε καύσιμα χαμηλών/καθαρών μηδενικών εκπομπών.
Σε έγγραφο προς τη ρυθμιστική αρχή του ΟΗΕ της ναυτιλίας, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), το ICS προτείνει ένα σύστημα «ταμείου και ανταμοιβής» για να καταλύσει την υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων, τα οποία επί του παρόντος κοστίζουν τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές περισσότερο από τα συμβατικά καύσιμα πλοίων.
Η πρόταση ICS Fund and Reward (F&R) συνδυάζει στοιχεία διαφόρων πρόσφατων προτάσεων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου από κυβερνήσεις και επιπλέον ένα σύστημα κατ’ αποκοπή συνεισφοράς που προτάθηκε προηγουμένως από το ICS και την INTERCARGO, και ιδέες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα για ένα παγκόσμιο μέτρο του ΙΜΟ από την ΕΕ 27.
Το ποσοστό ανταμοιβής θα υπολογιστεί με βάση τις εκπομπές CO2 που αποτρέπονται και χρηματοδοτούνται μέσω υποχρεωτικής κατ’ αποκοπή συνεισφοράς από πλοία ανά τόνο εκπεμπόμενου CO2. Ο φορέας του κλάδου είπε ότι το σύστημα «ταμείου και ανταμοιβής» θα μπορούσε να δημιουργηθεί έως το 2024, εάν οι κυβερνήσεις μπορέσουν να συμφωνήσουν για το ρυθμιστικό πλαίσιο στον ΙΜΟ.
Το ICS προτείνει να συγκεντρωθούν οι συνεισφορές από τον παγκόσμιο στόλο σε ένα «Διεθνές Ταμείο Ναυτιλιακής Αειφορίας». Ένα τέτοιο ταμείο, είπε ο οργανισμός, θα μπορούσε να συγκεντρώνει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, τα οποία στη συνέχεια θα δεσμευθούν τόσο για τη μείωση του χάσματος τιμών, παγκοσμίως, μεταξύ των υπαρχόντων καυσίμων πλοίων υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και των εναλλακτικών καυσίμων, όσο και για τη στήριξη των τόσο απαιτούμενων επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες την παραγωγή νέων ναυτιλιακών καυσίμων και υποδομών ανεφοδιασμού καυσίμων.
Το ταμείο θα επιβραβεύει τα πλοία σύμφωνα με την ετήσια αναφορά των εκπομπών CO2 που αποτρέπονται από τη χρήση «επιλέξιμων εναλλακτικών καυσίμων». Για παράδειγμα, ένα πλοίο που κινείται με αμμωνία (μεταξύ πολλών άλλων εναλλακτικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της μεθανόλης, του υδρογόνου, των βιώσιμων βιοκαυσίμων και των συνθετικών καυσίμων) θα μπορούσε να λάβει εξοικονόμηση κόστους άνω του 1,5 εκατομμυρίου USD ετησίως.