February 5, 2025

Όλα όσα συζητήθηκαν την δεύτερη ημέρα του Maritime Cyprus 2022

0
maritime-cyprus-2022-day-2

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου Maritime Cyprus 2022 βασίστηκε στη δυναμική που ξεκίνησε την πρώτη ημέρα. H απανθρακοποίηση στην πρώτη γραμμή.


Συμμετείχαν εκατοντάδες διακεκριμένοι ομιλητές, πάνελ και συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τη φήμη του ως ένα από τα πιο επιτυχημένα ναυτιλιακά συνέδρια παγκοσμίως.

Η πρώτη συνεδρία της ημέρας, Προς τις μηδενικές εκπομπές στη Ναυτιλία: Ποιο είναι το σημείο καμπής; Συντονίστηκε από τον κ. Sveinung Oftedal, Ειδικό Διευθυντή, του Νορβηγικού Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος. Στο πάνελ ήταν ο Dr John Kokarakis, Τεχνικός Διευθυντής, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μαύρης Θάλασσας και Αδριατικής Ζώνης, Bureau Veritas,  ο Dr Henning Brauer, Τεχνικός Διευθυντής, Gesellschaft für Oeltransporte mbH (GEFO) και ο κ. Πάνος Ζαχαριάδης, Τεχνικός Διευθυντής, Atlantic Bulk Carriers Management Ε.Π.Ε.

Οι συμμετέχοντες στην επιτροπή συζήτησαν τις επερχόμενες αλλαγές στο ρυθμιστικό τοπίο και τις επιπτώσεις τους στη ναυτιλία καθώς η βιομηχανία μεταβαίνει προς τη βιωσιμότητα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στα υπό εξέταση εναλλακτικά καύσιμα, με το πάνελ να διερευνά τη βιωσιμότητα του καθενός σε διάφορους τομείς – και την ανάγκη αυτές οι λύσεις να είναι συμβατές με τις υπάρχουσες λιμενικές υποδομές και πλοία. Η μεθανόλη επισημάνθηκε από τον κ. Πάνο Ζαχαριάδη ως ισχυρό υποψήφιο καύσιμο, καθώς και άλλα τμήματα. Ο Δρ Τζον Κοκαράκης υπερασπίστηκε το LNG ως βιώσιμη λύση, που είναι διαθέσιμη σήμερα, εξηγώντας πώς μειώνεται ενεργά η ολίσθηση μεθανίου. Συζητήθηκε επίσης ο κανονισμός, καθώς και η αξία των μεσοπρόθεσμων μέτρων αλλά και των μέτρων που βασίζονται στην αγορά.

Ο Δρ Χένινγκ Μπράουερ και ο Δρ Τζον Κοκαράκης σχολίασαν αμφότεροι ότι τα περιφερειακά μέτρα, όπως αυτά που επιβάλλει η ΕΕ, είναι περιττά βραχυπρόθεσμα και πιστεύουν ότι ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) πρέπει να είναι ο κύριος ρυθμιστικός φορέας. Αυτό, είπαν, θα διασφάλιζε παγκόσμια συνέπεια. Ο κ. Πάνος Ζαχαριάδης, ωστόσο, τόνισε την αξία των μέτρων της ΕΕ, τα οποία ενθαρρύνουν τον ΙΜΟ να αναπτύξει περαιτέρω το πακέτο κανονισμών του. Συμφωνήθηκε ότι απαιτείται συνεργασία σε ολόκληρη τη βιομηχανία για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων και μελλοντικών κανονισμών.

Το δεύτερο πάνελ επικεντρώθηκε στην Ταξινόμηση στη Ναυτιλία – Πανάκεια ή παράκαμψη προς τη βιώσιμη/πράσινη χρηματοδότηση; Ο κ. Νικόλας Μπορνόζης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Capital Link, Inc ήταν συντονιστής. Στο πάνελ συμμετείχαν η κα Φωτεινή Ιωαννίδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Waterborne Transport, Head of Unit Maritime Safety, DG MOVE, European Commission, Katalin Dobranszky, Senior Director, Innovation, Finance and Fiscal Affairs, ECSA, κ. Θανάσης Αντωνάκης, CFO, Safe Bulkers, Inc. , αλλά και ο κ. Sean McLaughlin, Strategy Consultant, Houlder Ltd. Το πάνελ κάλυψε πώς η ταξινόμηση επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες και διαδικασίες που αποτελούν βασικό μέρος της προώθησης της βιωσιμότητας στη ναυτιλία.

Η κα Φωτεινή Ιωαννίδου άνοιξε το πάνελ με μια σύντομη, διευκρινιστική παρουσίαση σχετικά με την τρέχουσα νομοθεσία ταξινόμησης της ΕΚ, η οποία καλύπτει κάθε τομέα – συμπεριλαμβανομένης της αεροπλο΄ΐας. Η παρουσίαση τόνισε τους στόχους της ΕΚ να γίνει κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, στόχος που απαιτεί τεράστιες επενδύσεις όχι μόνο στη ναυτιλία, αλλά σε όλους τους τομείς των μεταφορών. Η κα Φωτεινή Ιωαννίδου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη μιας διεθνούς λύσης μέσω στενής συνεργασίας με άλλες περιοχές.

Υποδεικνύοντας την ετοιμότητα της βιομηχανίας, ο κ. Sean McLaughlin σχολίασε την έλλειψη ευαισθητοποίησης μεταξύ των πλοιοκτητών για τη σημασία της ταξινόμησης. «Ο κλάδος πρέπει να λάβει υπόψη και να λάβει μέτρα σχετικά με τις ρυθμιστικές αναφορές, για να διασφαλίσει την επιτυχία. Το να περιμένουμε να διευθετηθεί το ρυθμιστικό τοπίο δεν είναι βιώσιμη στρατηγική», είπε. Οδηγώντας το σημείο στο σπίτι του, έστρεψε την προσοχή του κοινού στη σημασία της μετασκευής και στην αξία της ποικιλίας των λύσεων που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος στη ναυτιλία σε προσπάθειες μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των 60.000 σκαφών που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή.

Πραγματοποιώντας το απόγευμα της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, η σύνοδος Young Executives, με τίτλο Defining the 4th C (Change) through Womanning & YoungShipping minds, προσέφερε μια διαδραστική συνεδρία δημιουργίας ικανοτήτων και επίλυσης προβλημάτων για στελέχη ναυτιλίας κάτω της ηλικίας. των 40. Η συνάντηση αυτή διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Young Ship Cyprus και τη WISTA Cyprus για νέους επαγγελματίες της ναυτιλίας και συντονίστηκε από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου κ. Βασίλειο Δημητριάδη.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του απαραίτητου περιβάλλοντος ώστε οι νέοι να συμπεριληφθούν και να εμπνευστούν από τις ναυτιλιακές υποθέσεις, να αναζητήσουν θέσεις εργασίας στον κλάδο και να τους παράσχουν μελλοντική εξέλιξη σταδιοδρομίας, η συνεδρία είναι ένα φόρουμ για νέους επαγγελματίες της ναυτιλίας για συζήτηση σχετικά με τη σταδιοδρομία σε ναυτιλιακά θέματα και να συζητήσουν το όραμά τους για τον κλάδο, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που τους τονώνουν και τους επηρεάζουν.

Οργανώθηκε ως μια δραστηριότητα ομαδικής δημιουργίας και όχι ως τυπική συζήτηση, προσέλκυσε πολλούς νέους επαγγελματίες και γυναίκες, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους στην προκλητική φύση του κλάδου, εξετάζοντας παράλληλα τρόπους συμμετοχής και επικοινωνίας μιας θετικής εικόνας του κλάδου στη νεότερη γενιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *