Θοδωρής Βώκος: Ετοιμαζόμαστε για τα μεγαλύτερα Ποσειδώνια που έγιναν ποτέ
Κάθε δύο χρόνια η καρδιά της Διεθνούς Ναυτιλίας χτυπά στα Ποσειδώνια. Οι διοργανωτές ήδη έχουν ξεκινήσει πυρετωδώς τις διαδικασίες για τα μεγαλύτερα Ποσειδώνια που έγιναν ποτέ, καθώς όλα δείχνουν πως η πανδημία που οδήγησε στην μη πραγματοποίηση της έκθεσης το 2020 βρίσκεται σε ύφεση και οι χώρες μία προς μία αίρουν τους περιορισμούς.
Φέτος, τα Ποσειδώνια θα λάβουν χώρα από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου 2022, στο Metropolitan Expo. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα Ποσειδώνια τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών. Σε αυτή τη συνέντευξη ο κ. Θοδωρής Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε, μιλά στο ΝΑΥΣ για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην έκθεση του Ιουνίου.
Ποια είναι η συμβολή των Ποσειδωνίων διαχρονικά στην ανάδειξη της πρωτιάς της Ελληνικής και της ελληνόκτητης Ναυτιλίας;
Σκοπός των Ποσειδωνίων είναι η ανάδειξη της σημασίας της Ελληνικής Ναυτιλίας, όχι μόνο της πρωτιάς. Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε τη σημασία της ναυτιλίας, που χωρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος αφορά τη βαρύτητα που έχει η ναυτιλία για την ελληνική οικονομία, καθώς συνεισφέρει το 7% έως 8% του ΑΕΠ, δημιουργεί πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας και αποτελεί έναν όλο και πιο ζωντανό οργανισμό της οικονομίας μας, καθώς βλέπω όλο και περισσότερους νέους να επικεντρώνονται σε αυτόν τον κλάδο για να βρουν μία επαγγελματική διέξοδο . Αυτό είναι κάτι που στα Ποσειδώνια, με πολλούς και διάφορους τρόπους, προσπαθούμε να υποστηρίξουμε. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας για την παγκόσμια οικονομία. Τα ελληνόκτητα πλοία αποτελούν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 60% του ευρωπαϊκού στόλου. Αυτό σημαίνει ότι από όλα τα αγαθά που έρχονται στην Ευρώπη, πάνω από τα μισά μεταφέρονται με ελληνικά πλοία. Χρειάζεται να το συνειδητοποιήσουμε αυτό.
Τα τελευταία δύο δύσκολα χρόνια έχουμε αναδείξει μερικές ακόμα πτυχές της σημασίας που έχει η Ελληνική Ναυτιλία για το παγκόσμιο στερέωμα. Η πρώτη αφορά την αξιοπιστία της και τη συνεχή παρουσία της στη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ όλος ο κόσμος ήταν κλεισμένος στο σπίτι, δεν έλειψε κανένα αγαθό και αυτό γιατί η ναυτιλία συνέχιζε να παραδίδει. Μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες η ναυτιλία λειτούργησε κανονικά, ξεπέρασε τις αντιξοότητες και επιτέλεσε το έργο της. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, βλέπουμε ότι έχει τεράστια σημασία το γεγονός ότι η Ελληνική Ναυτιλία παραμένει ένας ανεξάρτητος παίκτης στο παγκόσμιο στερέωμα. Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο κινεζικός στόλος μεγαλώνει και πιθανολογείται ότι σε μερικά χρόνια μπορεί να είναι ο πρώτος σε μέγεθος. Σημασία έχει ο ελληνικός στόλος να παραμένει πάντα ένας από τους πρώτους στόλους, καθώς είναι ανεξάρτητος και έτοιμος να συνεργαστεί με όλες τις χώρες, ανά πάσα στιγμή, και να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του. Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι ο ελληνικός στόλος είναι ένας ανεξάρτητος παίκτης στον οποίο μπορούν να βασιστούν και πως είναι ένας τίμιος συμπαίκτης που θα επιτελέσει το έργο του όποτε χρειαστεί.
Μία άλλη, δεύτερη πτυχή των Ποσειδωνίων, είναι ότι θέλουμε να αναδείξουμε και να αλλάξουμε πλέον το προφίλ που έχει ο ελληνικός στόλος διεθνώς. Παλαιότερα θεωρούνταν ο μεγαλύτερος στόλος. Τώρα πλέον δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος, αλλά και ο πιο σύγχρονος και πιο κατάλληλα εξοπλισμένος στόλος από όσους υπάρχουν. Βρισκόμαστε στη διαδικασία υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, τόσο για καλύτερη λειτουργία των πλοίων όσο και για μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.
Μία τελευταία, πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή των Ποσειδωνίων, είναι ότι πλέον αναδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό τη σημασία της Ελληνικής Παραναυτιλίας. Είμαστε πολύ τυχεροί που βιώνουμε την άνοδο και την ανάπτυξη των Ελλήνων κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού, ψηφιακής τεχνολογίας και υπηρεσιών. Έχουμε δύο πολύ σημαντικές ενώσεις, την HEMEXPO και τη WIMA, που δεν τροφοδοτούν μόνο τον ελληνικό αλλά και ξένους στόλους και αναδεικνύονται μέσα από τα Ποσειδώνια. Ο ξένος πλοιοκτήτης έρχεται πλέον για να αγοράσει ελληνικά προϊόντα στα Ποσειδώνια.
Το 2020 λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκαν τα Ποσειδώνια. Ποιος ήταν ο αντίκτυπος στην Εθνική οικονομία από τη μη πραγματοποίηση της έκθεσης;
Άμεση ζημιά, αν μπορούμε να την αποκαλέσουμε έτσι, είναι ο τζίρος που χάθηκε από την αναβολή των Ποσειδωνίων. Τα Ποσειδώνια δημιουργούν έναν τζίρο περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ για την ελληνική οικονομία. Αυτά τα δύο χρόνια ο κλάδος που χτυπήθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλον ήταν ο εκθεσιακός. Ήμασταν ο πρώτος κλάδος που έκλεισε και ο τελευταίος που άνοιξε. Ο τουρισμός δούλεψε λίγο το καλοκαίρι του 2020, ενώ εμείς παραμείναμε non stop κλειστά από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021. Αυτό είχε πολλαπλασιαστικές αρνητικές συνέπειες για πολλούς ακόμα κλάδους. Για τον τουρισμό, για τα επαγγελματικά ταξίδια, για τη σίτιση, για τις μεταφορές, τους εκτελωνισμούς. Επιπλέον, η Έκθεση δεν είναι μόνο ο τζίρος που δημιουργεί, είναι και το σύνολο των συμφωνιών που κλείνονται σε αυτήν. Με το που ακυρώθηκαν τα Ποσειδώνια χάθηκαν ή καθυστέρησαν οι υπογραφές πολλών συμφωνιών που ήταν στα σκαριά. Δεν μπόρεσε κάποιος να έρθει για να δει πώς λειτουργεί το προϊόν στην πράξη, δεν μπόρεσε να δει τον συνεργάτη του –πράγμα απαραίτητο στη ναυτιλία. Έτσι καθυστέρησε ένα τεράστιο κομμάτι εργασιών και νέων συμφωνιών που θα είχε προχωρήσει. Καθυστέρησαν επίσης να βγουν στην αγορά και κάποιες τεχνολογίες. Εμείς στα Ποσειδώνια είχαμε πολλές startup οι οποίες ήταν έτοιμες να ανοίξουν τα φτερά τους. Η απουσία των Ποσειδωνίων τις καθυστέρησε. Όπως καταλαβαίνετε, άλλο είναι να παρουσιάζεις την ιδέα σου στα Ποσειδωνία και άλλο πόρτα-πόρτα ή διαδικτυακά.
Οι προετοιμασίες για τα Ποσειδώνια του 2022 φυσικά έχουν ξεκινήσει πυρετωδώς. Ποια είναι τα μέχρι τώρα δεδομένα και ποιες είναι οι προσδοκίες για τη φετινή έκθεση;
Όπως έχουμε δει από εκθέσεις που έχουν διοργανωθεί έως τώρα, όχι μόνο στην ναυτιλία αλλά και σε άλλους κλάδους, υπάρχει μεγάλη διάθεση να επιστρέψει ο κόσμος στις εκθέσεις. Οι επαγγελματίες ανυπομονούν να δουν και πάλι τους πελάτες και τους συνεργάτες τους, καθώς αναγνώρισαν ότι η διαδικτυακή επικοινωνία έχει κάποια όρια. Για τα Ποσειδώνια 2022 έχουμε ξεπεράσει ήδη τα μεγέθη του 2018, που ήταν τα μεγαλύτερα στην ιστορία μας. Δεν είναι εύκολη διαδρομή και δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα έχουμε δυσκολίες μέχρι να φτάσουμε εκεί και, όπως καταλαβαίνετε, ο πόλεμος που ξέσπασε σίγουρα θα έχει τις επιπτώσεις του. Αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι ότι έχουμε σταθερά μαζί μας παραδοσιακούς εκθέτες οι οποίοι αυτόματα –και τους ευχαριστούμε για αυτό– μετέφεραν την κράτηση που ακυρώθηκε το 2020 στο 2022. Ταυτόχρονα, έχουμε πάρα πολλούς νέους εκθέτες, κυρίως από την Ευρώπη αλλά και από την Ελλάδα. Έχουμε μία μικρή αναδιάταξη φέτος στα Ποσειδώνια. Έχουμε μικρότερο αριθμό εκθετών από την Κίνα, γιατί οι πολιτικές καραντίνας που έχουν τεθεί σε ισχύ στην χώρα θα παραμείνουν για όλο το έτος. Αυτό δυσχεραίνει κάποιες μικρότερες σε μέγεθος κινεζικές εταιρείες να συμμετάσχουν. Το κενό αυτό έρχεται να καλυφθεί από ευρωπαϊκές αλλά και αμερικανικές εταιρείες. Φέτος έχουμε 30% αύξηση των εκθετών από την Αμερική. Είναι μικρές εταιρείες με τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες, που δεν θα κλείσουν κάποιο μεγάλο περίπτερο αλλά θα διαφοροποιήσουν τα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι πολύ σημαντικό ότι το πράττουν φέτος, μετά από την πανδημία, και ότι είναι διατεθειμένες να κάνουν όλο αυτό το μεγάλο υπερατλαντικό ταξίδι για να έρθουν στα Ποσειδώνια.
Πράγματι αρχίζουν να αίρονται κάποιο περιορισμοί. Ο κόσμος ίσως να έχει ένα βαθμό ανασφάλειας, όμως ξεπεράσαμε πλέον το αβεβαιότητα του αν θα γίνουν τα Ποσειδώνια. Αυτό που απασχολεί τις εταιρείες πια είναι αν θα ξεκινήσουν άμεσα να συμμετέχουν σε εκθέσεις ή όχι. Παρακολουθούν και τις ενέργειες κυβερνήσεων, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι περισσότεροι –αν όχι όλοι– οι περιορισμοί έχουν ήδη αρθεί. Συνεπώς, οι εταιρείες πλέον αρχίζουν και επανέρχονται στα φυσικά events και αρχίζουν να εξετάζουν πάλι την συμμετοχή σε εκθέσεις όπως τα Ποσειδώνια. Υπάρχουν πάντα οι εταιρείες της τελευταίας στιγμής, που θέλουν να βρουν ένα περίπτερο στην έκθεση μας. Δεν θα λείψουν βέβαια και κάποιες ακυρώσεις, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην πολιτική κάποιων πολυεθνικών, οι οποίες έχουν πάρει την απόφαση ότι για όλο το 2022 δεν θα συμμετάσχουν σε καμία έκθεση. Κάποιες από αυτές ίσως να αλλάξουν την πολιτική τους αλλά μερικές σίγουρα θα την κρατήσουν μέχρι το τέλος. Ο χαρακτήρας της έκθεσης φέτος θα είναι down to business. Πιθανώς να υστερήσει το κοινωνικό κομμάτι των Ποσειδωνίων, αν και ακόμα είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί.
Πόσο έτοιμα είναι τα Ποσειδώνια να προβάλλουν τις αλλαγές στη ναυτιλία και να συμβάλλουν στον διάλογο που θα καθορίσει τις μελλοντικές αποφάσεις;
Πανέτοιμα. Έχουμε κάνει πολύ δυνατή προετοιμασία τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε παρακολουθήσει τις εξελίξεις στη ναυτιλία, έχουμε μιλήσει με όλους τους φορείς και τους ηγέτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας και έχουμε διαμορφώσει κι εμείς τη δική μας άποψη για τα ζωτικά θέματα της Ναυτιλίας. Σκοπός μας κάθε φορά είναι να επικοινωνήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Θέλουμε να ακουστούν όλες οι απόψεις και να παρουσιαστούν όλες οι πιθανές λύσεις. Υπάρχει ανάγκη για υγιή και ουσιαστικό διάλογο. Οι περιβαλλοντικές εξελίξεις κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στη ναυτιλιακή ατζέντα. Υπάρχει λόγος και αντίλογος, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας. Σκοπός μας είναι όλες αυτές οι φωνές να ακουστούν στα Ποσειδώνια. Έχουμε στείλει ήδη προσκλήσεις στον IMO, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε κυβερνήσεις. Πιστεύουμε ότι η Έκθεση θα έχει και μία πολύ σοβαρή πολιτική πτυχή φέτος. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την ελληνική πολιτεία και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και αναμένουμε φέτος πολύ σημαντικά μηνύματα από τα Ποσειδώνια. Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.
Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα των συνεδρίων που ενώ γνωρίζουμε ότι είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, κάποιες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί.
Τα συνέδρια και τα σεμινάρια φέτος είναι κάτι που μας έχει εκπλήξει. Ενώ πιστεύαμε ότι θα υπάρχει επιφυλακτικότητα, τελικά διαπιστώσαμε ότι έχουμε ξεμείνει από διαθέσιμα slots. Έχουν νοικιαστεί όλες οι αίθουσες που είναι διαθέσιμες για συνέδρια και για σεμινάρια. Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι τα Tradewinds και η HELMEPA επιβεβαίωσαν τα δύο μεγάλα συνέδρια που κάνουν κάθε δύο χρόνια, ενώ επανέρχεται και το Seatrade με το Global Maritime Summit. Θα έχουμε, λοιπόν, ακόμα ένα τρίτο, μεγάλου βεληνεκούς συνέδριο στα φετινά Ποσειδώνια. Θα υπάρχουν, επίσης, πολλά μικρά σεμινάρια τεχνικής φύσης, τα οποία δείχνουν πού οδεύει το μέλλον της Ναυτιλίας και θα αφορούν θέματα όπως η αυτόματη ρομποτική επιθεώρηση πλοίων, η υποβοήθηση της κίνησης των πλοίων από τον αέρα –πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εξετάζεται σοβαρά η περίπτωση να βάλουμε πανιά στα tankers–, η χρήση των μπαταριών στη ναυτιλία, τα καύσιμα του μέλλοντος, τα πληρώματα και οι δυσχέρειες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τέλος, αυτό για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι και για το οποίο συνεργαζόμαστε με πολλούς οργανισμούς που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ναυτιλίας για τις επόμενες γενιές, είναι τα συνέδρια και τα σεμινάρια που κάνουμε για τη νέα γενιά. Θα συνεργαστούμε πάλι με το YES FORUM, το οποίο προσπαθεί να μυήσει τους νέους στη ναυτιλία, θα συνεργαστούμε με την Isalos και τα Ναυτικά Χρονικά, που επικεντρώνονται στις ναυτικές ακαδημίες και προσπαθούν να δώσουν πρόσθετα εφόδια στους νέους ναυτικούς και τα μελλοντικά στελέχη των εταιρειών. Επίσης, στα φετινά Ποσειδώνια θα έχουμε σημαντικά συνέδρια από ξένους κρατικούς φορείς, όπως για παράδειγμα η Ένωση Ναυπηγείων Ιαπωνίας, τα Κορεατικά Ναυπηγεία, η Ναυτιλιακή Ένωση της Πολωνίας μαζί με την Πρεσβεία της χώρας.
Συνοψίζοντας, νομίζω πως θα έχουμε πετυχημένα και ιδιαίτερα σημαντικά Ποσειδώνια, καθώς θα είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που θα συγκεντρώσει και πάλι το σύνολο της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Έχουν γίνει κάποιες εκθέσεις μικρότερες, ίσως πιο περιορισμένες λόγω των συνθηκών. Τα Ποσειδώνια μάλλον θα είναι η πρώτη εκδήλωση όπου θα έρθει σύσσωμη η παγκόσμια ναυτιλία, κάτι που θα βάλει και την Ελλάδα στο επίκεντρο. Θα αποδείξουμε για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα είναι ένας τόπος όπου μπορούν να γίνουν συμφωνίες και να κλειστούν συνεργασίες, που μπορεί να φιλοξενήσει διεθνή γεγονότα τεράστιου βεληνεκούς και, με την υποστήριξη όλων των φορέων της Ναυτιλίας, μπορούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των τεσσάρων τελευταίων ετών.