Ο ΙΜΟ χαιρετίζει τη νέα συνθήκη για τους ωκεανούς
Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim τόνισε ότι η συνθήκη ορόσημο θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Ο ΙΜΟ χαιρέτισε τη συμφωνία ορόσημο για μια νέα συνθήκη για τους ωκεανούς για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην ανοιχτή θάλασσα.
Το νέο νομικά δεσμευτικό διεθνές μέσο για τη διατήρηση και την αειφόρο χρήση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε περιοχές εκτός εθνικής δικαιοδοσίας – γνωστό ως «BBNJ» συμφωνήθηκε στις 4 Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση του πέμπτου γύρου διαπραγματεύσεων για τη συνθήκη στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Κιτάκ Λιμ δήλωσε:
“Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, είμαι στην ευχάριστη θέση να βλέπω την ολοκλήρωση του νέου νομικά δεσμευτικού μέσου για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα σε περιοχές εκτός εθνικής δικαιοδοσίας, το οποίο οριστικοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το Σάββατο 4 Μαρτίου. Αυτό το επίτευγμα ορόσημο αναμφίβολα θα ενισχύσει προσπάθειες για την προστασία της βιοποικιλότητας σύμφωνα με τους στόχους της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και του Παγκόσμιου Πλαισίου Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ για τη βιοποικιλότητα. Ο ΙΜΟ συμμετείχε σε όλες τις διαπραγματεύσεις δεδομένης της εντολής και της τεχνογνωσίας του οργανισμού και θα συνεχίσει να συμμετέχει. Ο ΙΜΟ προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας με τα κράτη μέλη, την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών και όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους».
Ο ΙΜΟ ήταν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και συνεργάστηκε ενεργά με τα Ηνωμένα Έθνη, ιδίως με το Τμήμα για τις Ωκεανικές Υποθέσεις και το Δίκαιο της Θάλασσας (DOALOS) του Γραφείου Νομικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, την Διεθνή Αρχή για τον Βυθό της Θάλασσας (ISA) και με άλλους εξειδικευμένους οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO (IOC) ΔΟΕ της UNESCO και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).
Οι αξιωματούχοι του ΙΜΟ έχουν περιγράψει την εμπειρία του ΙΜΟ στην ανάπτυξη καθολικών δεσμευτικών κανονισμών για τη διεθνή ναυτιλία για να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρήση των ωκεανών από τη ναυτιλία, μέσω περισσότερων από 50 παγκόσμιων δεσμευτικών συνθηκών.
Τα πλοία που πλέουν στους ωκεανούς του κόσμου υπόκεινται σε αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες και κανόνες ασφάλειας, που ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους.
Πολλά μέτρα του ΙΜΟ συμβάλλουν ενεργά στη διατήρηση της θαλάσσιας βιολογικής ποικιλότητας σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Σύμβασης για την Πρόληψη της Ρύπανσης από τα Πλοία (MARPOL) και της Διεθνούς Σύμβασης Διαχείρισης Νερού Ballast – η οποία στοχεύει στην πρόληψη της μεταφοράς δυνητικά διεισδυτικών υδρόβιων είδη – καθώς και η Σύμβαση και το Πρωτόκολλο του Λονδίνου που ρυθμίζουν την απόρριψη αποβλήτων στη θάλασσα.
Ο ΙΜΟ έχει υιοθετήσει πολυάριθμα προστατευτικά μέτρα, τα οποία πρέπει να τηρούν όλα τα πλοία, τόσο εντός όσο και εκτός καθορισμένων ευαίσθητων θαλάσσιων περιοχών (PSSA) και σε ειδικές περιοχές και περιοχές ελέγχου εκπομπών