DNV Greek Technical Committee: ESG, απανθρακοποίηση και ενεργειακή κρίση στο προσκήνιο
O DNV υποδέχτηκε την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα για να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες τάσεις του κλάδου και να συζητήσουν πώς οι παγκόσμιοι κοινωνικοοικονομικοί μετασχηματισμοί επηρεάζουν τη ναυτιλιακή αγορά.
Πενήντα πέντε καλεσμένοι παρευρέθηκαν στο Greek Technical Committee (GTC) του DNV τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα. Η εκδήλωση, η δεύτερη GTC για το 2022, υπό την προεδρία του κ. Σταύρου Χατζηγρηγόρη, έλαβε τη μορφή συζήτησης.
Πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των τριών ομάδων εργασίας και οι συμμετέχοντες υπέβαλαν τα σχόλια τους. Οι συντονιστές κάθε ομάδας παρουσίασαν στην ολομέλεια τα βασικά σημεία που αφορούν τις τρέχουσες απαιτήσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία σε διεθνές επίπεδο.
Ανθρακοποίηση και νέες τεχνολογίες
Η Ομάδα Εργασίας 1 συζήτησε την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, τον αντίκτυπο των διαφορετικών κανονιστικών απαιτήσεων της ΕΕ, τα βιοκαύσιμα κ.λπ.
Συντονιστήςν ο κ. Σταύρος Χατζηγρηγόρης, Πρόεδρος του GTC και ο κ. Jason Stefanatos, Regional Decarbonization Director, DNV Maritime.
«Για μένα, ήταν ξεκάθαρο ότι εκτός από το τμήμα EEDI/EEXI των επικείμενων κανονισμών, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει σχετικά με την τεχνολογία που σχετίζεται με τα νέα καύσιμα, την απανθρακοποίηση και τη δέσμευση άνθρακα», είπε ο κ. Χατζηγρηγόρης. «Οι μόνες διαθέσιμες και δοκιμασμένες σε διάφορους βαθμούς τεχνολογίες για νέα καύσιμα είναι το LNG, το LPG και η μεθανόλη. Η διαθεσιμότητα και η υποδομή εξακολουθούν να φαίνονται να είναι πολύ πίσω από το πρόγραμμα που θα θέλαμε. Η συζήτηση για νέα σχέδια πλοίων (πιθανώς μεγαλύτερα και πιο αργά πλοία) φαίνεται να είναι ένα είδος ταμπού για τη βιομηχανία. Οι λόγοι για αυτό πρέπει να συζητηθούν και να εξηγηθούν περαιτέρω», κατέληξε.
Ανάγκη για μια κουλτούρα ESG που να ευθυγραμμίζεται με τις κανονιστικές και κοινωνικές απαιτήσεις
Το θέμα της Ομάδας Εργασίας 2 ήταν η Αειφορία και το ESG. Μεταξύ των σημείων που συζητήθηκαν ήταν οι ενδιαφερόμενοι (ναυλωτές, ιδιοκτήτες φορτίου, χρηματοδότες, ασφαλιστές, μέσα ενημέρωσης, εργαζόμενοι) και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, τα πρότυπα του κλάδου, οι οικονομικές/περιβαλλοντικές/ κοινωνικές προκλήσεις/διακυβέρνησης κ.λπ.
Επικεφαλής της συνεδρίας ήταν ο κ. Σωκράτης Δημακόπουλος, Chief Operating Officer, Minerva Marine Inc. και Αντιπρόεδρος του GTC, και η κα Χαρά Γεωργοπούλου, Επικεφαλής Ε&Α και Συμβουλευτικής, DNV Maritime.
«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και μια ενεργή δέσμευση για το θέμα της Αειφορίας/Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Διακυβέρνησης (ESG) και για το πώς επηρεάζεται η ναυτιλία, καθώς και για τους κινδύνους/κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ναυτιλιακές εταιρείες σχετικά με το ESG, » σχολίασε ο κ. Σωκράτης Δημακόπουλος.
Θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ολιστική προσέγγιση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Η Ομάδα Εργασίας 3 αντικατοπτρίζει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και τη ναυτιλία. Ο κ. Βασίλης Λαμπρόπουλος, Chief Operating Officer, Thenamaris (Ships Management) Inc. και Αντιπρόεδρος του GTC, και ο Καθ. Γιώργος Δημόπουλος, Σύμβουλος, DNV Maritime, ηγήθηκαν των συζητήσεων σχετικά με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που επηρεάζει την αγορά και οδηγεί τις εξελίξεις. Η ομάδα αποτύπωσε τις συνέπειές σε διάφορους τομείς της ναυτιλίας, τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι τεχνολογίες και τα καύσιμα, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που έρχονται και τις ανησυχίες για την ασφάλεια.
«Κατά τις συζητήσεις της ομάδας μας, ήταν πολύ σαφές ότι το ενεργειακό τοπίο αλλάζει και αλλάζει γρήγορα», σχολίασε ο κ. Λαμπρόπουλος. «Οι αλλαγές αυτές οφείλονται σε διάφορους παράγοντες – τη φιλοδοξία να μειωθεί επιθετικά το αποτύπωμα GHG και τελικά να γίνει καθαρό 0, οι γεωπολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις, η αυξανόμενη εξάρτηση από την ενέργεια, η ανάγκη να βρεθούν βιώσιμες πηγές ενέργειας και φορείς, καθώς και η αυξημένη ενέργεια το κόστος και τις αναδυόμενες ενεργειακές συναλλαγές. Η ναυτιλία, είτε ως καταναλωτής ενέργειας είτε ως φορέας ενέργειας, πρέπει να προσαρμοστεί σε πολύ στενό χρονοδιάγραμμα με σημαντικές αβεβαιότητες. Η πορεία προς μια καθαρή, προσιτή, ασφαλή, πρακτική και διαθέσιμη ενεργειακή λύση παραμένει πολύ θολή».
Ο κ. Λαμπρόπουλος συνόψισε τα βασικά σημεία της συζήτησης:
• Για επιτυχή έκβαση, τα πλοία και η ναυτιλία πρέπει να προσεγγίζονται με ολοκληρωμένο τρόπο, όχι μεμονωμένα. Η ενοποίηση και η αλληλεπίδραση με την ξηρά και τους τερματικούς σταθμούς θα πρέπει να αξιολογούνται και να προγραμματίζονται από κοινού.
• Μια ολιστική προσέγγιση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα πρέπει να υιοθετηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα για να διασφαλιστεί μια βιώσιμη πορεία χωρίς ανατροπές στην εφαρμογή.
• Δεδομένου του πολύ στενού χρονικού πλαισίου, μια προσέγγιση της διαδικασίας φυσικής επιλογής μπορεί να μην είναι κατάλληλη αυτή τη φορά. Μια πιο αυστηρή προσέγγιση, η στόχευση συγκεκριμένων λύσεων μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή καθυστερήσεων, στη δημιουργία ενός σταθερού σχεδίου και στην εξασφάλιση ενός καλύτερου αποτελέσματος.
• Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα επί των πλοίων μέσω της εισαγωγής περισσότερων και πολύπλοκων συστημάτων επιφέρει την απαίτηση εξειδικευμένων γνώσεων και σημαντικού χρόνου από το πλήρωμα επί του σκάφους για να λειτουργήσει. Αυτό μπορεί δυνητικά να αποσπάσει την προσοχή του πληρώματος στο σκάφος, να αλλάξει την εστίαση και ενδεχομένως να οδηγήσει σε μη ασφαλείς συνθήκες.
• Τέλος, το ενεργειακό κόστος θα συνεχίσει να αυξάνεται και έτσι η αποδοτική χρήση της ενέργειας στα πλοία θα συνεχίσει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μας και η υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών σχεδίων και συσκευών θα πρέπει να επεκταθεί.