Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Συμφωνήθηκε νέος φιλόδοξος νόμος για την ανάπτυξη επαρκούς υποδομής εναλλακτικών καυσίμων
Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αύξηση του αριθμού των δημόσια προσβάσιμων σταθμών επαναφόρτισης ηλεκτρικού ρεύματος και ανεφοδιασμού υδρογόνου, ιδίως στους κύριους διαδρόμους και κόμβους μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για μια συμφωνία ορόσημο που θα επιτρέψει τη μετάβαση στις μεταφορές χωρίς εκπομπές ρύπων και θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου μας για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.
Ο νέος κανονισμός για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων (AFIR) θέτει υποχρεωτικούς στόχους ανάπτυξης για υποδομές ηλεκτρικής επαναφόρτισης και ανεφοδιασμού με υδρογόνο για τον οδικό τομέα, για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από την ξηρά σε θαλάσσιους και εσωτερικούς λιμένες και για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερά αεροσκάφη. Με τη διάθεση ενός ελάχιστου αριθμού υποδομών επαναφόρτισης και ανεφοδιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ, ο κανονισμός θα τερματίσει τις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τη δυσκολία επαναφόρτισης ή ανεφοδιασμού ενός οχήματος. Ο AFIR ανοίγει επίσης τον δρόμο για μια φιλική προς τον χρήστη εμπειρία επαναφόρτισης και ανεφοδιασμού, με πλήρη διαφάνεια των τιμών, κοινές επιλογές ελάχιστης πληρωμής και συνεκτική ενημέρωση των πελατών σε ολόκληρη την ΕΕ.
Υποδομές για τις οδικές μεταφορές, τη ναυτιλία και την αεροπορία
Οι νέοι κανόνες AFIR θα εξασφαλίσουν επαρκείς και φιλικές προς τον χρήστη υποδομές εναλλακτικών καυσίμων για τις οδικές μεταφορές, τη ναυτιλία και την αεροπορία. Αυτό θα επιτρέψει τη χρήση οδικών οχημάτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ιδίως ηλεκτρικών και υδρογονοκίνητων ελαφρών και βαρέων οχημάτων, καθώς και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε αγκυροβολημένα πλοία και σταθερά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, οι ακόλουθοι κύριοι στόχοι ανάπτυξης θα πρέπει να επιτευχθούν το 2025 ή το 2030:
1) Η υποδομή επαναφόρτισης για αυτοκίνητα και φορτηγά πρέπει να αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό με την αύξηση της χρήσης των οχημάτων. Για το σκοπό αυτό, για κάθε ταξινομημένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρία σε ένα δεδομένο κράτος μέλος, πρέπει να παρέχεται ισχύς 1,3 kW από δημόσια προσβάσιμες υποδομές επαναφόρτισης. Επιπλέον, κάθε 60 χλμ. κατά μήκος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) πρέπει να εγκαθίστανται από το 2025 και μετά σταθμοί ταχείας επαναφόρτισης ισχύος τουλάχιστον 150 kW.
2) Σταθμοί επαναφόρτισης αποκλειστικά για βαρέα οχήματα με ισχύ τουλάχιστον 350 kW πρέπει να εγκαθίστανται κάθε 60 χλμ. κατά μήκος του βασικού δικτύου ΔΕΔ-Μ και κάθε 100 χλμ. στο ευρύτερο συνολικό δίκτυο ΔΕΔ-Μ από το 2025 και μετά, με πλήρη κάλυψη του δικτύου να επιτυγχάνεται έως το 2030. Επιπλέον, πρέπει να εγκατασταθούν σταθμοί επαναφόρτισης σε ασφαλείς και ασφαλείς χώρους στάθμευσης για επαναφόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και σε αστικούς κόμβους για οχήματα διανομής.
3) Υποδομές ανεφοδιασμού υδρογόνου που μπορούν να εξυπηρετήσουν τόσο τα αυτοκίνητα όσο και τα φορτηγά πρέπει να αναπτυχθούν από το 2030 και μετά σε όλους τους αστικούς κόμβους και κάθε 200 χιλιόμετρα κατά μήκος του βασικού δικτύου ΔΕΔ-Μ, εξασφαλίζοντας ένα επαρκώς πυκνό δίκτυο που θα επιτρέπει στα οχήματα υδρογόνου να ταξιδεύουν σε ολόκληρη την ΕΕ.
4) Οι θαλάσσιοι λιμένες που δέχονται τουλάχιστον 50 προσεγγίσεις από μεγάλα επιβατηγά πλοία ή 100 προσεγγίσεις από πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πρέπει να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια από την ξηρά για τα εν λόγω πλοία έως το 2030. Αυτό θα συμβάλει όχι μόνο στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά και στη σημαντική μείωση της τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις λιμενικές περιοχές.
5) Τα αεροδρόμια πρέπει να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερά αεροσκάφη σε όλες τις κερκίδες επαφής (πύλες) έως το 2025 και σε όλες τις απομακρυσμένες κερκίδες (θέσεις εκτός γηπέδου) έως το 2030.
6) Οι φορείς εκμετάλλευσης των σταθμών ηλεκτρικής επαναφόρτισης και ανεφοδιασμού με υδρογόνο πρέπει να εξασφαλίζουν πλήρη διαφάνεια των τιμών, να προσφέρουν μια κοινή ad hoc μέθοδο πληρωμής, όπως χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, και να καθιστούν τα σχετικά δεδομένα, όπως αυτά σχετικά με την τοποθεσία, διαθέσιμα με ηλεκτρονικά μέσα, εξασφαλίζοντας έτσι την πλήρη ενημέρωση του πελάτη.
Επόμενα βήματα
Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, οι νέοι κανόνες θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθούν σε ισχύ μετά από μεταβατική περίοδο 6 μηνών.