ICS: ΙΜΟ και κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες για απανθρακοποίηση
Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο υπέβαλε σχέδια στη ρυθμιστική αρχή του κλάδου στον ΟΗΕ, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), αναφέροντας τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις για να βοηθήσουν τη βιομηχανία να επιτύχει μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050.
Μόλις ένα μήνα πριν από τo συνέδριο της ναυτιλιακής βιομηχανίας COP26 για την απαλλαγή από τον άνθρακα «Shaping the Future of Shipping», το ICS (που αντιπροσωπεύει το 80% της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας), πιέζει τις κυβερνήσεις να διπλασιάσουν τη φιλοδοξία του τρέχοντος στόχου του ΙΜΟ, που είναι η μείωση των εκπομπών από τη διεθνή ναυτιλία κατά 50% έως το 2050.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν υποχρεωτικό ταμείο Ε&Α για την ανάπτυξη τεχνολογιών μηδενικού άνθρακα και ανάπτυξη εισφοράς άνθρακα για τη ναυτιλία για να επιταχύνει τη μετάβαση σε πιο ακριβά καύσιμα μηδενικού άνθρακα.
Η ναυτιλία αποδέχεται τη ζωτική ανάγκη για επιτάχυνση των χρονοδιαγραμμάτων απαλλαγής από τον άνθρακα. Αναφέρει όμως ότι ένας καθαρός μηδενικός στόχος έως το 2050 θα είναι αληθινός μόνο εάν οι κυβερνήσεις λάβουν τις απαραίτητες ενέργειες για να το επιτύχουν. Ως εκ τούτου, η βιομηχανία έχει κάνει το μοναδικό βήμα καθορίζοντας προληπτικά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τις κυβερνήσεις για να καταστεί η απαλλαγή από τον άνθρακα έως το 2050 πραγματικότητα.
Η υιοθέτηση από τον ΙΜΟ ενός καθαρού μηδενικού στόχου θα στείλει το πολύ ισχυρό μήνυμα που επιδιώκει η βιομηχανία, καθώς και οι πάροχοι ενέργειας, οι ναυπηγοί και οι κατασκευαστές κινητήρων, έτσι ώστε οι επενδύσεις σε πράσινα καύσιμα και τεχνολογία να επιταχυνθούν και να κλιμακωθούν.
Δεδομένης της τυπικής 25ετούς ζωής των νέων πλοίων, εάν η βιομηχανία επιτύχει έναν φιλόδοξο καθαρό μηδενικό στόχο, χιλιάδες πλοία μηδενικών εκπομπών θα πρέπει να πλέουν στο νερό έως το 2030. Ως εκ τούτου, θα είναι κρίσιμο να υιοθετήσει ο ΙΜΟ τα επείγοντα μέτρα που απαιτούνται για να επιταχυνθεί η αύξηση των επιπέδων ετοιμότητας τεχνολογίας. Ένα βασικό βήμα είναι να εγκρίνουν οι κυβερνήσεις τη δημιουργία του Ταμείου Ναυτιλιακής Έρευνας IMO ύψους 5 δισεκατομμυρίων ΗΠΑ (IMRF) σε μια κρίσιμη συνάντηση του ΙΜΟ τον Νοέμβριο, μόλις δύο εβδομάδες μετά το COP 26.